2015
06.01

Tatinek-002-srednie Na tuto knihu pohádek jsem narazil vlastně náhodou. Bez předchozích informací jsem v rámci listování publikacemi vybral díky hlavnímu hrdinovi. Tatínek je jako hrdina pohádek poměrně opomíjená postava – tedy pokud není zrovna králem. I pak je pouze prostředníkem, který má obvykle za úkol předat potomka a odejít do důchodu nebo získat ponaučení. Druhým popudem byla skutečnost, že je audiokniha načtena autorem. Arnošt Goldflam je Arnošt Goldflam a ani na minutku jsem nezapochyboval, že si získá uši mých synků. Obvykle s nimi pohádky neposlouchám. Když jsem ale pár minut po spuštění slyšel z dětského pokoje opakovaně veselý smích, neodolal jsem. Laskavě naivní humor si získal okamžitě srdce celé naší rodiny. Situace příběhů jsou natolik věrně dostupné, že není těžké se vžít do představy, kdy se člověk stává hrdinou příběhů. (Buď tatínkem, nebo dítětem onoho tatínka.)

Tatínek – hrdina 002 – elegantně a především důvtipně vyřeší 5 situací obsažených v audioknize. Pravda. Někdy aniž by chtěl, nebo jinak než by chtěl. Na rozdíl od komedií kdy se lidé většinou smějí tomu, že je někdo nešikovný, má smůlu nebo se na něj sesype nějaká pohroma, nastávají zde komické situace především jako vtipné vyústění situace. Přestože občas použije tatínek netradiční nápady pro vyřešení, zachovává si přirozenou opravdovost. Je to hrdina z masa a kostí a myslím, že pro malé posluchače není těžké se vžít do toho, že by se tohle mohlo přesně stát jim a že by se takto mohl klidně zachovat právě ten jejich tatínek. Má totiž kromě heroických vlastností, odvahy a schopnosti vypořádat se s každou situací také ty obvyklé – tatínkovské – duhy i neduhy.

Kromě skvělé zábavy se panu Goldflamovi daří v této knize ilustrovat tatínky a samozřejmě také maminky očima dětí. S lehkou nadsázkou, ale za to upřímně. Vzniká tím zajímavý vzkaz a netradiční pohled do zrcadla rodičů. A jak tatínka vidí maminka 002?

„Kdybych já tě neměla, to by to s tebou dopadlo.“

Tato recenze vzniklo pro server audioteka.cz kde je audiokniha Tatínek 002 k zakoupení.

Comments are closed.

ENVATO FLASH STOCK ENVATO THEME FOREST

CBDB.cz - moje knihy