2015
06.24

poutnik-maguv-denik-duze
Myslím, že je naprosto ideální čas nabídnout pohled do stránek knížky Poutník: Mágův deník od Paola Coelha. Jasně. Mám tím na mysli souvislost s filmem, který podle této knihy vznikl řítí se do kin a navíc vznikl v zemi odkud autor pochází. Osobně si myslím, že to má svůj význam.

Poutník je knížka nevybočující z očekávání fanoušků autora. Je v ní namixován přesný poměr tajemna a reality tak jak to máme čtenáři rádi. P. C. jako vždy vychází z půvabu kultu magického realizmu. Ten je dnes téměř přirozenou výsadou jihoamerických autorů. Je to esence co nesmí chybět v žádném kvalitním románu. Stejně jako nesmí chybět „happy end“ u amerického filmu. Kdyby se poutník odehrával v jižní Americe, asi by z něj byl obyčejný příběh o putování. Tím že se děj odehrává „u nás“ v maličké Evropě dává nám možnost se ztracené magie víry dotknout. A v tom je hlavní půvab tohoto dílka. Při čtení jsem si nejednou vzpomněl na styl i vyprávění C. Castañedy.

Rytmus knihy je zcela v souladu s tempem poutníka. V tomto případě se jedná o biografický příběh. I když to asi nebylo nutné, byl to promyšlený tah, který dobře vyvažuje váhu magična a reality díky podpoře skutečného hrdiny. Kdo sleduje působení autora a to nejen tím, že hltá stránky jeho knížek, ale třeba tím že jej sleduje na sociálních sítích, kde pilně publikuje a chlubí se, zná jednak jistou rozporuplnost této postavy, ale především také nekončící chuť glosovat život a vnášet do něj otázky nabourávající stereotypy přemýšlení. Pouť do Compostely je poklidný příběh. Od poutníka se ostatně žádné divočiny neočekávají. Je sestaven na míru tak aby bylo všeho akorát, raději méně než to přehnat. Pro sebe jsem zachytil v knize několik myšlenek, kvůli kterým jsem si po dočtení musel říct jako po přečtení každé Coelhovy knihy – jo, zase to stálo za to. Přestože mám výhrady k určitým pasážím, protože jsou na můj vkus někdy poněkud vyumělkované.

Ačkoliv jsem v zásadě autorovým fanouškem, existují i jeho knihy co jsem neměl potřebu dočíst. Záměrně neuvádím srovnání s filmem. Jednak nechci dávat spoiler a také bude pro každého lepší když si to sám přebere. Kniha má právě tu výhodu, že si každý představí vypravěče trochu jinak, což je v tomto případě velmi důležité. Kniha má totiž jedno jasné poselství. Každý má na to, aby se stal poutníkem do Compostely. Zde je návod a důkaz, že to jde.

Tato recenze vznikla pro server audioteka.cz kde je audiokniha Poutník: Mágův deník k zakoupení.

Comments are closed.

ENVATO FLASH STOCK ENVATO THEME FOREST

CBDB.cz - moje knihy